Málokdo ví, že Zdeněk Pohlreich je v soukromí velkým fanouškem kuchařských knih. Ze všeho nejradši má takové, které obsahují pasáže s popisem životních příběhů kolegů restauratérů. Považuje to za velmi inspirativní. Říká, že gastronomie je taková cizinecká legie, kde je jedno, odkud jste, jakou máte minulost, barvu pleti nebo národnost, tahle legie „zpracuje“ každého, kdo je dost šílený na to, aby se do vaření pustil. Vztah ke knihám ho dovedl v roce 2014 k založení vlastního nakladatelství Sevruga, kde se svým týmem produkuje nejen vlastní kuchařky, ale vydává je i kolegům z oboru, kteří mu přijdou inspirativní. Pod jeho hlavičkou vyšla například skvělá Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Tana a Lan, Italská kuchařka Riccarda Lucqueho, Cukrfree kuchařka, Vše sladké Ivety Fabešové a aktuálně už druhá kuchařka vítězkyně Masterchef 2021 Veroniky „Besky“ Beskydiarové.
Nový kuchařský titul Zdeňka Pohlreicha Zlatá klasika obsahuje recepty na jídla, která se v naší zemi těší největší oblibě a mizí z jídelních lístků jako jedny z prvních. Za zlatou klasiku Zdeněk považuje to nejlepší z české kuchyně, ale zahrnuje do ní i klasické recepty, které jsme s radostí adoptovali při cestách do Řecka, Chorvatska, Itálie, Asie nebo Ameriky a přijali je za vlastní. V knize najdete třeba recepty na všemi milovanou pečenou kachnu, vepřové vrabce, řízky, segedín, sekanou, svíčkovou, hovězí líčka, buchtičky s vanilkovým krémem, šišky s mákem, ale i burger, špagety aglio olio, špagety carbonara, Kung pao, kuře Tikka, čevabčiči, lososa s remuládou, srbské rizoto, italské rizoto, fish & chips, carpaccio, řecký salát, caesar salát, tzatziki, caprese… a všechno ostatní ze zlaté klasiky, na co máte zrovna chuť.
Zdeněk Pohlreich. Restauratér a spolumajitel vyhlášených pražských podniků Café Imperial, Next Door a Divinis, šéfkuchař, moderátor, spisovatel, který nesmiřitelně poukazoval na nešvary gastronomických podniků. Díky němu jsme se nesporně dočkali velkých změn restauračního servisu k lepšímu. Minulý rok vydal k výročí 50 let v gastronomii svou biografii, kde popisuje celou svou gastronomickou cestu. Letos přichází s kuchařkou Zlatá klasika shrnující ty nejlepší recepty, které prověřil čas.
Vždycky mi bylo bližší být pěšákem klasiky než inovátorem a za každou cenu tvůrcem něčeho, co už je dávno objevené. Ve svých knihách se proto zaměřuju na domácí vaření a tradiční postupy. Mojí snahou je vytvořit takový postup, který je realistický a proveditelný.
Zdeněk Pohlreich